Afbeelding

Lenteweer komt met risico's voor motorrijders

Algemeen

TWENTE - De lente lijkt nu echt van start te zijn gegaan. Met de aangename temperaturen brengen we meer tijd door buitenshuis. Hiermee gaat ook het motorrijdersseizoen van start. En dat gaat gepaard met een hoger risico op ongevallen voor deze weggebruikers.

Al eerder waarschuwde de politie en het Verbond van Verzekeraars voor een piek in het aantal ongevallen met motorrijders aan het begin van dit seizoen. Nu de temperaturen toenemen gaat men graag weer op pad met de motor. Vooral de eerste motorrit van het seizoen blijkt een zeker risico met zich mee te dragen. Zij zijn vaak enthousiast om weer met de tweewieler de weg op te gaan en kunnen daarbij overmoedig raken. Ook moeten ze weer wennen aan de voertuigbeheersing nadat de motor de voorgaande maanden in de garage heeft doorgebracht. Rudi Buis van het Verbond voor Verzekeraars roept deze groep op om voorzichtig de weg op te gaan en te letten op de snelheid.

Ook automobilisten
Maar het risico bevindt zich niet alleen in de groep motorrijders. Ook het overige verkeer moet deze periode wennen aan de aanwezigheid van motoren op het wegdek. Ook dit is een oorzaak van de toename in ongevallen aan het begin van het seizoen. Automobilisten zijn minder verdacht op motorrijders die minder zichtbaar zijn in het verkeer en bijvoorbeeld tijdens een file tussen de auto's door rijden.

Weekenden
Statistisch gezien vinden de meeste ongelukken met motorrijders plaats tijdens de weekenden, zo'n 34% meer dan doordeweeks. In maart en april, de start van het seizoen, loopt dit verschil zelfs op tot 73% volgens onderzoek van de politie, verkeerskundig bureau en het Verbond van Verzekeraars. De meeste gewonden vallen op 50-kilometerwegen terwijl de meeste dodelijke slachtoffers vallen op 60-kilometerwegen. Dit kan verklaard worden door de hogere snelheden, maar ook het gebruik van de wegen. Motorrijders toeren hier vaak en bevinden zich tussen verkeer dat van verschillende kanten komt.

Extra alert
Na deze conclusie wordt men opgeroepen om de komende tijd extra alert te zijn op medeweggebruikers. Motorrijders wordt gevraagd om beheerst te blijven rijden. Voor automobilisten geldt extra alertheid op de aanwezigheid van motorrijders op de rijbaan.

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 3 uur geleden
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 3 uur geleden
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 4 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 6 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 6 uur geleden
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 6 uur geleden
Afbeelding
Visie wonen, welzijn en zorg 6 uur geleden
Foto: Masterphoto
Mooi programma voor Maxima's Night Out 6 uur geleden