Afbeelding

Oldenzaal straks duurzamer met energie

Algemeen

OLDENZAAL - De afgelopen tijd zijn er steeds meer en meer lokale energieprojecten in de brede regio Twente. Gemeenten en kernen kijken samen naar hoe ze in de toekomst goede stappen kunnen zetten op het gebied van energieverbruik en opwekking van duurzame stroom. Ook in Oldenzaal is er aandacht voor dit thema. Hier is Boeskoolstroom bezig met een lokaal project.

Boeskoolstroom wil zonnestroom opwekken op het dak van het bedrijf Shelter Storage. De lokale energiecoöperatie denkt dat dit een zeer geschikt dak is voor de plaatsing van het eerste collectieve zonnestroomproject in Oldenzaal. Ondernemer Herman Bodewes van Shelter Storage stelt drie daken van elk zo'n 3.000 m2 aan de Schelmaatstraat ter beschikking. "Er kunnen zo'n 1.800 zonnepanelen op het dak gelegd worden. Dat is genoeg voor zo'n 150 Oldenzaalse huishoudens," zegt Harry Snijders, voorzitter van Boeskoolstroom. Het doel van het non-profitburgerinitiatief is om "duurzame energie bereikbaar te maken voor iedereen in Oldenzaal."

Samen zonnestroom opwekken
"Het collectieve zonnestroom project is interessant voor mensen die geen eigen dak hebben voor zonnepanelen" zegt projectleider Sandor Löwik. Denk aan huurders, mensen in een appartement
of flat, huiseigenaren met een ongunstig dak of met veel schaduw. "Deze mensen kunnen via het Boeskoolstroomproject toch samen met anderen eigen zonne-energie opwekken." Dat werkt als
volgt: Oldenzaalse particulieren en bedrijven (met een kleinverbruikersaansluiting) kunnen een aandeel nemen in het zonneproject van Boeskoolstroom. Voor hun inleg ontvangen zij 15 jaar langde energiebelasting terug. Voor 2018 is dat 12,6 eurocent per kWh.

Vrijblijvend inschrijven
"We weten dat het project technisch kan. We gaan nu berekenen wat het rendement voor de deelnemers kan worden. Medio april hopen we de inschrijving te kunnen openen," aldus Löwik. Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen alvast gratis en vrijblijvend inschrijven via de website. Wil je zeker zijn van deelname in het project, dan kun je alvast lid worden van Boeskoolstroom en krijg je voorrang bij de toewijzing van zonnepanelen. Lidmaatschap van de coöperatie kost 20 euro per jaar. Meer informatie is te vinden op www.boeskoolstroom.nl.

Afbeelding
Kunststof kozijnen, rolluiken en meer 20 uur geleden
Afbeelding
Geen voetbal zónder vrijwilligers... 23 mrt, 13:27
Afbeelding
Laat je garderobe stralen met de lente- en zomercollectie van Geisha 23 mrt, 09:57
Afbeelding
Geslaagd toernooi van taekwondo-tak Hantei 22 mrt, 12:25
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
Opvangplekken voor Oekraïners 22 mrt, 11:34
Het team van Gastouderopvang Linds.
Gezellige opvang bij Gastouder Linds 22 mrt, 11:30
Afbeelding
Techniek Tastbaar bij TCC 22 mrt, 11:26