Afbeelding

Palmpasen-optocht in Oldenzaal

Algemeen

OLDENZAAL - Op zondag 25 maart aanstaande is rondom de Plechelmusbasiliek weer de palmpaasoptocht.

Om 11.50 uur begint de keuring en om 12.00 uur de optocht met medewerking van de Koninklijke Harmonie St. Joseph. Voor alle kinderen met een palmpasen is er na de optocht een verrassing. Om 11.30 is er een korte Palmpaasviering in de Plechelmusbasiliek. Kinderen (met Palmpaas) en hun familie zijn daar van harte welkom.

Te koop
Er zijn dit jaar palmpasens te koop voor de mensen die geen mogelijkheid hebben zelf palm te verzamelen. Die bestaan uit een stok waar de palm al aan bevestigd is, inclusief de nodige guirlandes. Er zijn twee maten: klein om één haantje op te zetten en een grotere, geschikt voor een rad met meerdere haantjes. De kleine kosten € 3,50 en de grote € 4,50. Ze worden voor ons gemaakt door de scouting. Opgeven kan tot uiterlijk 17 maart. Doe het zo snel mogelijk, want er is een beperkt aantal. U kunt per mail bestellen (johnvollenbroek@gmail.com) of per sms naar 0651314420. De stokken kunnen op woensdag 21 maart afgehaald worden tussen 19 en 20 uur bij het Plechelmusbeeld.

De traditie
Een afgeschilde stok wordt voorzien van een lange, scherpe punt. Een bosje palm (buxus) en vier dunne (buigbare) stokjes worden om deze stok gebonden. Op de palm komt het zogenaamde rad (van brood) te rusten. Dit gebeurt door de scherpe punt van de stok door het midden van het rad te steken en de vier stokjes kunt u heel voorzichtig door de vier windstreken van het rad prikken. Midden op het rad komt de appel, Voorzichtig met het doorboren! Op de appel de haan (liefst met kleine haantjes op de rug) en een uitgeblazen kippenei aan een draadje in de snavel. De stokjes op de vier windstreken van het rad worden voorzien van vlaggetjes van één kleur. Boven de vier vlaggetjes zit op elk stokje weer een klein haantje. De palmpaas wordt opgesierd met slingers van geregen krenten of rozijnen. Als laatste hang je er slingers met eitjes of andere snoepjes, een netje met paaseitjes en koeken in. Als u rad en haantjes al enige dagen tevoren kunt kopen is dat aan te raden. Als ze een paar dagen gelegen hebben, breken ze niet zo snel bij het opbrengen.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 19 apr, 15:04
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 19 apr, 13:12