Afbeelding

Verlaag je hypotheeklasten

Algemeen

TWENTE - De rente is momenteel historisch laag, maar veel huiseigenaren betalen nog steeds een hoge hypotheekrente. Kan dat nou niet anders? Er zijn verschillende mogelijkheden om je maandlasten te verlagen.

Rente middelen
Veel banken bieden dit inmiddels aan. Bij rentemiddeling wordt jouw hypotheekrente gemiddeld met de huidige, lagere hypotheekrente. Bij rentemiddeling wordt de boeterente verrekend in de nieuwe hypotheekrente. Meestal wordt er door de geldverstrekker ook een kleine renteopslag in rekening gebracht. Rentemiddeling is een simpele administratieve handeling, waardoor de kosten lager zijn dan bij oversluiten naar een nieuwe geldverstrekker. De besparing is echter ook minder groot.

Lagere risicoklasse
Een lagere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde betekent minder risico voor de bank. Kom je in een lagere risicoklasse dan betaal je minder risico-opslag en kan je hypotheekrente omlaag. Je komt in een lagere risicoklasse door af te lossen op je hypotheek en/of als je huis in waarde is gestegen. Bij de meeste geldverstrekkers mag je tot een bepaald percentage (10% - 20%) boetevrij aflossen. Niet alle hypotheekverstrekkers passen de hypotheekrente automatisch aan naar een lagere risicoklasse.

Hypotheek oversluiten
De laatste jaren zijn er veel hypotheekaanbieders bijgekomen met vaak lage hypotheekrentes en aantrekkelijke voorwaarden. Je kunt oversluiten bij je huidige bank of kiezen voor een andere geldverstrekker. Je betaalt vrijwel altijd een boeterente voor het aflossen van de oude hypotheek. Bij het oversluiten naar een andere geldverstrekker maak je ook andere kosten. Deze kosten moet je uiteraard wel weer terugverdienen.

NHG toevoegen
Bij een hypotheek met NHG krijg je een behoorlijke rentekorting. Als je aan de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie voldoet, kun je bij oversluiten kiezen voor NHG. In 2018 ligt de NHG kostengrens op € 265.000,-. Dit kan verhoogd worden (tot € 280.900,-) als je investeert in energiebesparende voorzieningen.

Kopen met lage rente
Ben je toe aan een volgende stap en denk je erover om te verhuizen? Dit is misschien wel hét moment. De aankoop van een andere woning financier je tegen de lage hypotheekrente van dit moment. Regelmatig zie ik klanten die groter gaan wonen tegen lagere maandlasten. Of dit ook op jouw situatie van toepassing is, hangt af van je persoonlijke omstandigheden.

Marco ten Zende, Financieel planner. www.adviesarena.nl

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01
Afbeelding
'Made In Twente' podcast 8 apr, 11:23