Kinderen moeten kunnen blijven

Algemeen

OLDENZAAL - De Oldenzaalse GroenLinks-fractie wil dat vluchtelingenkinderen die langer dan vijf jaar in ons land wonen niet meer uitgezet worden. Afgelopen week stemde de Oldenzaalse gemeenteraad in met een symbolische oproep voor zo'n kinderpardon. Maar de strijd is nog niet gestreden.

De afgelopen tijd groeit de discussie weer over het kinderpardon, naar aanleiding van enkele spraakmakende zaken. Meest recent de dreigende uitzetting van de 4-jarige DeeDee in Waddinxveen, die door een fout van haar oma uitgezet dreigde te worden. Inmiddels is duidelijk dat zij kan blijven, maar er zijn nog zo'n 400 andere kinderen in Nederland die ook in zo'n situatie zitten. "Het is voor deze kinderen van groot belang dat ze in Nederland kunnen blijven. Ze zijn al thuis", stelt GroenLinks fractievoorzitter Sandor Lo¨wik die het initiatief nam tot deze oproep.

Grotere groep
Ongeveer vierhonderd kinderen dreigen, geheel buiten hun schuld om, uitgezet te worden. Kinderen die Nederlands spreken, die hier naar school gaan, die hier vriendjes en vriendinnetjes hebben, die hier sporten en hier helemaal gei¨ntegreerd zijn. De reden dat ze, ondanks het kinderpardon, uitgezet worden is een hele strikte toepassing van de regels. Zo strikt, dat vrijwel geen kind meer onder het kinderpardon kan vallen. "We moeten opkomen voor deze kinderen waarvoor Nederland al een thuis is geworden. Het moet gaan om mensen, niet om onzinnige regels", aldus Lo¨wik. De oproep door GroenLinks is door vrijwel de hele raad gesteund. Het kinderpardon is niet bepaald onomstreden. Hoewel het natuurlijk een positief streven is om kinderen hier te laten blijven die geïntegreerd zijn, moet ook de overheid ergens een grens trekken. Het kinderpardon stond daarom al vaker ter discussie in de landelijke politiek.

Afbeelding
Spreekuur autisme 6 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56