Biodiversiteit goed voor bijen en vlinders
Biodiversiteit goed voor bijen en vlinders

Bijenwerkdag tijdens NLdoet

Algemeen

OLDENZAAL - Op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart gaat NLdoet weer van start; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Een feestje van maatschappelijke betrokkenheid en hulpvaardigheid. Dit jaar staat de actie ook deels in het teken van de bij. Zo willen de Bijenbeweging Overijssel en Nederland Zoemt gezamenlijk aan de slag in Oldenzaal. Buurtbewoners gaan de Buurtboomgaard aan de Waterhamweg van meer bijvriendelijke planten voorzien.

In totaal hebben zich ruim 50 bijeninitiatieven gemeld om de leefomstandigheden van bijen te verbeteren. Bijvoorbeeld door samen een bijenhotel te bouwen, een buurtboomgaard bijvriendelijk in te richten of te zorgen voor meer voedselplanten voor bijen.

Bijenwerkdag
Aan de Waterhamweg in Oldenzaal heeft de buurt een buurtboomgaard aangeplant. De boomgaard vormt een echte ontmoetingsplek voor de wijken De Graven Es en De Essen. De boomgaard is onderdeel van een groter uitloopgebied, een groene oase tussen de wijken. Op de Bijenwerkdag gaan vrijwilligers samen met een lokale imker de boomgaard nog bijvriendelijker inrichten. Een gezellige activiteit voor de hele buurt én goed voor de biodiversiteit. Help mee en kijk voor meer informatie op: de Facebook-pagina Bijenklusdag Buurtboomgaard Oldenzaal

Moeilijk
Bijen zijn een van de meest bedreigde insectensoorten. 56 procent van de bijensoorten staat op de Rode Lijst. Zorgwekkend is vooral de sterke afname van hommels. EIS Kenniscentrum Insecten deed recent onderzoek naar de bijen in Overijssel. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (54%) van de soorten die in Overijssel voorko­men is afgenomen. Bij 14 procent heeft dat zelfs geleid tot een (mogelijk) verdwij­ning uit de provincie. En dat terwijl tenminste 80 procent van onze wilde planten, voedselgewassen en sierplanten voor hun bestuiving afhankelijk zijn van insecten zoals bijen.

Onmisbaar
De bij is onmisbaar voor ons als mens. Zo zijn bijen belangrijk voor het bestuiven van uiteenlopende voedselbronnen voor ons als mens. Als de bij uitsterft, staat dus ook de voedselvoorziening sterk onder druk. Daarnaast is bijvriendelijke beplanting ook nuttig voor andere insecten zoals vlinders.

Afbeelding
Geen voetbal zónder vrijwilligers... 23 mrt, 13:27
Afbeelding
Laat je garderobe stralen met de lente- en zomercollectie van Geisha 23 mrt, 09:57
Afbeelding
Geslaagd toernooi van taekwondo-tak Hantei 22 mrt, 12:25
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
Opvangplekken voor Oekraïners 22 mrt, 11:34
Het team van Gastouderopvang Linds.
Gezellige opvang bij Gastouder Linds 22 mrt, 11:30
Afbeelding
Techniek Tastbaar bij TCC 22 mrt, 11:26
Afbeelding
Jan Smit onderbreekt repetities voor Special TV 22 mrt, 09:50