Afbeelding

Uit het verleden van Hengelo

Algemeen

HENGELO - In deel 4 van de serie 'Uit het verleden van Hengelo' kijken we zowel terug als vooruit. In het uitgebreide archief van Marinus van Rooij bevond zich ook een passende kaart voor deze tijd van het jaar. Een 'gelukkig nieuw jaar' uit een roerig jaartal; 1940. De start van een moeilijke periode die ook in Hengelo diepe sporen achter zou laten wanneer de Tweede Wereldoorlog op gang kwam. Een "gelukkig nieuwjaar" met een diepere betekenis dus; een die ons ookop de redactie aan het denken zette toen Marinus van Rooij het materiaal binnen bracht.

In overeenstemming met de tijd van het jaar zijn de straten en daken overdekt met sneeuw. Geen verkeer aanwezig, hetgeen aangeeft dat deze foto geruime tijd geleden 0 in 1949 - gemaakt is. Centraal in de lucht, welke nog meer sneeuw voorspelt, de toren der basiliek van de Lambertuskerk.

Boerderij
In het midden een boerderij, gebouwd in 1728. Tijdens de afbraak van deze boerderij kwam er een draagbalk te voorschijn met dit jaartal. Deze balk is in 1968 naar het historisch museum gebracht. Voor de boerderij zijn enkele bouwsels aangebracht. Rechts ervoor heeft paardeslager T. Snijders jarenlang zijn klanten bediend. Links naast Snijders was de fietsenwinkel van Bloemendaal.

Pastoriegebouw
Rechts naast Snijders de tuin en pastorie van de doopsgezinde gemeente. Dit pastoriegebouw heeft in de Tweede Wereldoorlog een grote rol vervuld tijdens de april/mei staking in 1943. De verzetsgroep heeft dit pand op 29 april 1943 in brand gestoken om de administratie te vernietigen van alle jongemannen in Twente tussen 16 en 45 jaar. Deze zouden een oproep tot arbeid krijgen in de Duitse oorlogsindustrie tijdens de oorlog.

De beste wensen
Het opschrift op deze kaart - "Gelukkig Nieuwjaar" vermeld datgene wat alle medewerkers van Hart van Hengelo en schrijver van deze rubriek u toewensen. Een gelukkig en vredig 2018, tevens dat alle goede voornemens voor het komende jaar gerealiseerd mogen worden.

Marines van Rooij.

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 20 uur geleden
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 20 uur geleden
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 21 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 23 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 23 uur geleden
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 23 uur geleden
Afbeelding
Visie wonen, welzijn en zorg 23 uur geleden
Foto: Masterphoto
Mooi programma voor Maxima's Night Out 23 uur geleden