Kinderen hebben op De Molenwiek taken, maar er is ook ruimte voor ontspanning en het doen van een spelletje.
Kinderen hebben op De Molenwiek taken, maar er is ook ruimte voor ontspanning en het doen van een spelletje.

Werken op Kind-jeugdlocatie de Molenwiek van Aveleijn

Algemeen

ALMELO - In Almelo ligt Kind-jeugdlocatie de Molenwiek. De Molenwiek is een woonlocatie voor twaalf kinderen van 10 tot 18 jaar met een licht verstandelijke beperking en veelal hoge indicatie. Veel van de cliënten hebben specifieke gedragsproblematiek, zoals PDD-NOS, hechtingsproblematiek en psychiatrische stoornissen. Op de locatie zijn twee woongroepen, die zijn samengesteld op basis van leeftijd en niveau. Ieder kind krijgt begeleiding op basis van het individuele ondersteuningsplan.

Saskia Scheerboom werkt al ruim drie jaar met veel plezier bij de Molenwiek. Ze vertelt: “Ik vind mijn huidige functie als gespecialiseerd begeleider gevarieerd en uitdagend. Zo richt ik mij op het monitoren van het proces en de realisatie van het ondersteuningsplan. Ik werk intensief samen met de gedragswetenschapper en met de andere teamleden. Daarnaast coach ik collega’s in hun professionele ontwikkeling.”

Binnen de Molenwiek worden de kinderen zo veel mogelijk betrokken bij het dagelijks leven. “We koken samen met de kinderen, ze hebben huishoudelijke taken en we hebben huiskameroverleggen waarbij de kinderen zelf punten op de agenda zetten om te bespreken”, legt Saskia uit.

“Het is belangrijk om goed aan te sluiten bij de sociaal emotionele ontwikkeling en beleving van de kinderen. Samen met het kind, begeleiders en verwanten geven we betekenis aan het persoonlijke levensverhaal en onderzoeken we op welke gebieden een kind wil en kan groeien. We werken met de ouders vanuit de driehoek waarin het kind centraal staat en de ouders en professional in verbinding samenwerken”, aldus Saskia.

Ze gaat verder: “Als begeleider is het de kunst om je eigen normen en waarden op de achtergrond te plaatsen. Je moet klein kijken en kijken naar wat er achter het gedrag van een kind kan zitten.”

Wanneer Saskia’s dag geslaagd is? Ze geeft aan: “Als ieder kind zich gezien en gehoord heeft gevoeld en er een ‘ontmoeting’ is vanuit verbinding en er mogen zijn.”

Heb jij interesse in het werken op een Kind-Jeugdlocatie? Bekijk het volledige vacatureoverzicht op de website van Aveleijn. 

Afbeelding
Gabbiano: stijlvol én met oog voor kwaliteit! 23 uur geleden
Afbeelding
O.C.V. de Vennemuskes houdt een Kerstbingo 9 dec., 15:42
Afbeelding
Voetenbord met tv-lift bij totaalBED 9 dec., 11:47
Afbeelding
Lezing over kloosterleven 8 dec., 16:41
Afbeelding
Muze Kwartet treedt op in het Stadsheater De Bond 8 dec., 15:28
Afbeelding
Enquête parkeren in de binnenstad 8 dec., 13:42
Afbeelding
Brandveilig met peuters in huis 8 dec., 13:39
Afbeelding
Vrijwilligers in het zonnetje gezet 8 dec., 12:36