Onze collectieve honger naar goederen is groot. Goede logistiek is hierbij onmisbaar.
Onze collectieve honger naar goederen is groot. Goede logistiek is hierbij onmisbaar. Foto: Shutterstock

Overijssel te gast op logistieke beurs

Algemeen

Logistiek is een onderwerp waar de meeste mensen niet vaak over nadenken. Eigenlijk heel raar, want zónder een goede logistieke sector is het aanzienlijk moeilijker om je goederen van A naar B te krijgen. Wanneer dit ontregeld is, zijn de gevolgen gelijk goed merkbaar zoals tijdens corona. De Provincie Overijssel wil graag een sterke speler zijn op het gebied van logistiek. Daarom zijn ook zij aanwezig op de Transport Logistic beurs die deze week wordt gehouden in München.

TWENTE - De branche transport en logistiek is bijzonder breed. Jaarlijks goed voor om en nabij de 35 miljard euro. De omzetten stijgen al enkele jaren, zo blijkt ook uit de cijfers van het CBS, maar ook de kosten waar de sector mee kampt. Kijken we naar de specifiek Twentse situatie dan zien we dat onze regio best sterk is in logistiek. Ruim 32.500 mensen zijn werkzaam in deze branche volgens het Twents Huis van de Logistiek, ongeveer 10 procent van de beroepsbevolking.

Uitdagingen zijn er uiteraard ook, zowel op kortere als langere termijn. Zo zorgen conflicten zoals Oekraïne voor brede verstoringen in de transport en logistiek. Daarnaast kampt men ook hier met personeelstekorten én een aankomende golf van pensionering als gevolg van de vergrijzing. Er zijn dan ook al diverse initiatieven om mensen te bewegen de overstap te maken naar de logistieke sector. Onder meer via het Twents Fonds voor Vakmanschap kan men zich om laten scholen voor werk in deze branche met een mooi toekomstperspectief. Verdere ontwikkelingen lopen uiteen van de verduurzaming van de gehele transportketen en inzet van innovaties zoals bijvoorbeeld dronebezorging. Hoe geven we dit vorm in de nabije toekomst?

Logistiek draait om het leggen van verbindingen. Niet alleen in letterlijke zin voor het transporteren en opslaan van goederen, maar ook als branche onderling. Daarom nam deze week een brede Overijsselse delegatie deel aan de beurs in München die van dinsdag tot en met vrijdag gehouden werd. Deelnemers waren onder meer Port of Zwolle, Port of Twente, Port of Deventer en OostNL. In het overkoepelende Nederlandse paviljoen waren daarnaast ook nog 38 andere partners vertegenwoordigd. Deelname aan de beurs heeft als doel om nieuwe contacten op te doen in de internationale logistieke en verladende wereld, aldus de Provincie Overijssel. Het Nederlandse paviljoen was een mooie ‘uitvalsbasis’ om dit soort leuke contacten te leggen. Er werden gezellige borrels gehouden, er was een barista en diverse workshops.

Afbeelding
Bruggenbouwer lokale cultuur 27 mei, 13:59
Afbeelding
Eerste Graan & Korenfestival in Oldenzaal was zeer geslaagd 27 mei, 10:17
Afbeelding
Bezoek het Huis Singraven op de Dag van het Kasteel 26 mei, 15:16
Afbeelding
Gemeenten waarschuwen weer voor acquisitiefraude 26 mei, 14:15
Afbeelding
Bravo voor het koor van Lions BOCA en entertainer Jan Mulder! 26 mei, 13:20
Afbeelding
Adviezen over gezinsbijslagen 26 mei, 13:12
Afbeelding
Tropische sferen op Woonboulevard 26 mei, 13:06
Afbeelding
Volop zwemplezier bij het BadePark in Bad Bentheim 26 mei, 11:55