De sluiting van de kerk is het einde van een tijdperk. (Tekst: Martin Meijerink. Foto: oldenzaalinbeeld.nl)
De sluiting van de kerk is het einde van een tijdperk. (Tekst: Martin Meijerink. Foto: oldenzaalinbeeld.nl)

De Godslamp is gedoofd, maar een bijzonder nieuw licht breekt door

Algemeen

De Mariakerk in Berghuizen vormde jarenlang het katholieke hart van Oldenzaal. Niet alleen de katholieken waren welkom in de parochiekerk, mensen van alle gezindten, gelovig of niet gelovig hebben op de een of andere manier zich betrokken gevoeld bij Maria in Berghuizen. 

OLDENZAAL - Pastoor Bernard Reerink met zijn krachtige stem bleef afgelopen zondag, recht opstaand in de tegenwind, het woord Gods verkondigen. Niet alleen voor de geloofsgemeenschap maar ook voor Bernard Reerink zelf was het een pijnlijke aangelegenheid: het sluiten van de Mariakerk. Zijn opdracht van het bisdom is en blijft het sluiten van meerdere Godshuizen in Twente.

De Mariakerk werd destijds gebouwd dankzij de inzet van vele Oldenzaalse boeren en burgers. Bouwpastoor Kloppenborg hield hiervoor een succesvolle inzamelingsactie. Er werden zelfs biggen vetgemest om de kerk te bekostigen. In de Mariakerk is getrouwd en gerouwd. Velen van mijn jeugdvrienden en vriendinnen zijn in de Mariakerk gedoopt, gevormd, getrouwd en te biecht gegaan. De eerste Heilige Communie het vormsel, en de vele uitvaarten van mede stadsbewoners in de wijk Berghuizen hebben hier plaatsgevonden.

De gewijde staat van de Mariakerk is afgedaan er worden geen sacramenten vanuit de Mariakerk bediend. Toch worden er voorlopig nog vieringen gehouden en wel op de eerste en derde zaterdag van de maand. Bennie Laarveld van de Werkgroep Maria - Noaberschop kijkt met een tevreden gevoel terug op de viering van afgelopen zondag. “Wie weet wat de toekomst ons zal brengen” zegt hij. Weet wel dat toekomstgericht denken oplossingen kan bieden. Soms heel gewoon en soms ook heel bijzonder.

Het zoeken naar nieuwe vormen van geloof en samenzijn, ze zijn er te over. Neem nou de muziekkoepel in Berghuizen, waar nu al gezongen en gemusiceerd wordt, de muziekkoepel waar binnenkort ook al getrouwd gaat worden. De muziekkoepel als kerststal ingericht, waar we samen Kerstmis vieren rond de geboorte van het kerstkind. En wat te denken als we in de verbouwde zaal van Kothman weer een ziekentriduum zouden kunnen organiseren. De kerk krijgt een verbouwing; nieuw wegen kunnen worden ingeslagen, de woon- en leefgemeenschap in Berghuizen groeit en wordt alleen maar sterker, de opdracht samen kunnen wij de toekomst aan en tegenslagen overwinnen. Een nieuw licht breekt door.

Afbeelding
Bruggenbouwer lokale cultuur 27 mei, 13:59
Afbeelding
Eerste Graan & Korenfestival in Oldenzaal was zeer geslaagd 27 mei, 10:17
Afbeelding
Bezoek het Huis Singraven op de Dag van het Kasteel 26 mei, 15:16
Afbeelding
Gemeenten waarschuwen weer voor acquisitiefraude 26 mei, 14:15
Afbeelding
Bravo voor het koor van Lions BOCA en entertainer Jan Mulder! 26 mei, 13:20
Afbeelding
Adviezen over gezinsbijslagen 26 mei, 13:12
Afbeelding
Tropische sferen op Woonboulevard 26 mei, 13:06
Afbeelding
Volop zwemplezier bij het BadePark in Bad Bentheim 26 mei, 11:55