Rikie Schuurman-Bonke en haar man Wim Schuurman; een zeer betrokken echtpaar.
Rikie Schuurman-Bonke en haar man Wim Schuurman; een zeer betrokken echtpaar. Foto:

Kosteres Rikie in het zonnetje gezet!

Algemeen

Ze is het visitekaartje bij de vieringen in de Scholtenhof. Ook als er niets te doen is, is kosteres Rikie Schuurman in gedachten aanwezig bij haar vrijwilligerswerk in het Zorgcentrum de Scholtenhof in Oldenzaal. Haar betrokkenheid bij de voorbereidingen en uitvoeringen van de gebedsdiensten in het zorgcentrum is groot. Ze is het visitekaartje van de kerk, en gastvrouw voor de vele geloofsgemeenschappen in het zorgcentrum. 

OLDENZAAL - Ondersteund door haar man Wim geeft ze energiek en met plezier vorm aan het kosterschap. Maar wat doet een koster eigenlijk precies? Ik besloot het aan Rikie zelf te vragen en ging bij haar op koffievisite. Rikie Schuurman-Bonke is 78, haar man Wim Schuurman is 79. “De functie van vrijwillig kosteres vervul ik al meer dan 13 jaar. Het geloof is ons beide met de paplepel ingegeven en daar is, zo blijkt ons, niets mis mee. Vroeger in mijn jeugdjaren heb ik wel eens gedacht ‘ja dat zou ik ook wel willen’. Op een dag kwam de vraag en ik heb direct ja gezegd. Vanaf begin 2009 ben ik in de functie van vrijwilligster/kosteres gerold, en sindsdien kosteres in zorgcentrum de Scholtenhof in Oldenzaal. Eigenlijk voel ik mij ook gastvrouw en ik vind het belangrijk dat ik een vriendelijke kosteres en gastvrouw ben binnen de geloof en leefgemeenschap van de Scholtenhof. De gasten, en bezoekende bewoners van de diensten wil ik graag het gevoel geven dat ze van harte welkom zijn.”

Wat doet een kosteres? “De functie gaat terug tot de eerste eeuwen van het christendom, namelijk het ambt van ostiarius (sleuteldrager) oftewel portier en bewaker van het kerkgebouw en inventaris, maar dat is op mij niet van toepassing. Ik houd mij bezig met zorg en voorbereiding voor de altaartafel. Het in gereedheid brengen van de kapel, van de Scholtenhof bij de vieringen op hoogtijdagen ook in de recreatiezaal en bij herdenkingen van een overledene. Zorgen voor de glaasjes water, het aansteken van de diverse kaarsen en het klaarleggen van nieuwsbrieven, lezingen etc voor aanvang van de diensten. Zorgen voor het brood, de wijn en het druivensap voor de gebedsvieringen en het klaarzetten van de diverse benodigdheden voor de altaartafel. Kortom: het in goede banen leiden van (bijna) alles wat er tijdens de diensten binnen het kerkgebeuren plaats vindt.”

Wat spreekt je het meeste aan? “Wat mij het meest aanspreekt in mijn functie als kosteres zijn de sociale contacten in combinatie met het werken binnen de gemeenschap van het zorgcentrum Scholtenhof. Ik vind het fijn als mensen zich thuis voelen in de kapel en in hun woon-/leefomgeving.”

Waar ben je trots op en waar moeten we in de toekomst rekening mee houden? “Ik ben trots op mijzelf omdat de gasten / bezoekers vaak zeggen dat ze de viering fijn vonden.” Zorgfederatie Oldenzaal liet bij de waarderende woorden die werden gesproken dit vergezeld gaan van bloemen en een cadeaubon. Hart van Oldenzaal is trots op Rikie en Wim voor hun inzet.

Afbeelding
Eerste kievitsei van Overijssel gevonden 10 uur geleden
Loek Smidt, Rudi Platvoet en Peter van Esch (v.l.n.r.) maken deel uit van het team van deskundige vrijwilligers van het Belastingspreekuur.
Digitaal belastingaangifte doen wordt een fluitje van een cent 15 uur geleden
:Loat soezen den kloot op het Hulsbeek! (Tekst/foto: Martin Meijerink)
't Hoekje houdt weer Hulsbeekronde 2 mrt, 15:23
Afbeelding
Brandweer Twente zoekt voor 13 kazernes nieuwe vrijwilligers 2 mrt, 13:20
Zeker brieven, met hun formele taalgebruik en vaak complexere materie, zijn niet altijd duidelijk voor de ontvangers. Geef dit door, zo roept de gemeente op.
Gemeente Oldenzaal wil teksten verder verbeteren 2 mrt, 12:54
Afbeelding
Oldenzaal centraal in Ronde van Overijssel 1 mrt, 16:21
De introductie van het nieuwe materieel verliep ook niet bepaald vlekkeloos. Maar FNV maakt zich vooral zorgen over de personele gevolgen van Arriva's beleid. (Foto: Arriva/Lars Smook)
Dreigende staking in het OV 1 mrt, 16:18
De Stolpersteine zijn een blijvende herinnering aan de vermoorde Oldenzalers. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Wandel mee en ontdek de bijzondere Stolpersteine 1 mrt, 15:56