
Les over het belang van de Stolpersteine
AlgemeenHet is belangrijk om de geschiedenis te kennen; zowel de hoogte- als dieptepunten. Zo is het ook voor de jeugd belangrijk om te weten wat de Jodenvervolging was en hoe dit ook lokaal tot uiting kwam.
OLDENZAAL - Binnen Oldenzaal en het lokaal onderwijs werkt men er aan om de kinderen van groep 8 intensief kennis te laten met dit thema. Doel is om de kinderen en jongeren bewust te maken van het achterliggende gevaar: rassendiscriminatie, antisemitisme en uitsluiting. Ook in de huidige tijd komen ze zeker voor.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn vele Joodse medeburgers uit Oldenzaal weggevoerd naar de concentratiekampen en daar omgebracht. Volwassen mannen en vrouwen, kinderen, bejaarden, mensen zoals u en ik. Om deze mensen blijvend te herinneren zijn op 23 plekken door heel Oldenzaal in totaal 63 ‘Stolpersteine’ gelegd. De Stichting Stolpersteine Oldenzaal wil blijvend aandacht geven, nu en in de toekomst, aan al die Joden en Sinti die weggevoerd zijn uit Oldenzaal.
Met al deze Stolpersteine die zijn gelegd, willen wij al die mensen gedenken en de geschiedenis blijven doorgeven aan de komende generaties. De Oldenzaalse slachtoffers van de Holocaust, allen voormalige inwoners van onze gemeente, worden herdacht middels deze geplaatste bijzondere stenen bij de huizen waar zij destijds hebben gewoond, tijdelijk verbleven of waar ze waren ondergedoken. De namen van deze mensen mogen niet in de vergetelheid raken.
Samen met de voorzitter van de Stichting Stolpersteine Oldenzaal, Lies Koster, hebben wij afgelopen dinsdag een begin gemaakt. Een begin met het blijvend aandacht geven en het doorgeven aan de komende generatie. De leerlingen van twee groep 8-klassen van de Drie Eenheid school bleken zeer betrokken en waren door de docenten goed voorbereid zo bleek ons.
Gelet op de pakkende vragen die ons werden gesteld, bleek dat de verhalen over de Holocaust worden doorgegeven door de onderwijzers en door senioren die zelf de oorlog hebben mee gemaakt. Dat stemt te vree. “Mijn opa noemt deze stenen de ‘Stenen des Aanstoots’ “, was een opmerking van een van de leerlingen. Wij vonden een aandachtig gehoor en voor alle leerlingen van groep acht van de basisscholen in Oldenzaal is er een gratis Stolpersteine route- en wandelboek dat mogelijk werd gemaakt door verschillende sponsoren.
Het is van belang dat kinderen niet alleen kennis nemen van het verleden, maar hun inzichten ook toe kunnen passen in hun eigen leven in deze en de toekomstige samenleving. Op zondag 2 april vieren we collectief weer de bevrijding van Oldenzaal. Om dit bijzondere moment te markeren organiseert de Stichting Stolpersteine drie korte wandeltochten langs delen van de Stolpersteine-route. Dit onder begeleiding van een gids. Vertrek is bij Oldenzaal Promotie, aanvang 14.00 uur eind 15.00 uur. Blijft nog voldoende tijd om naar de Hofkerk te komen waar de deuren open staan om het Bevrijdingsconcert bij te wonen.
Wie op eigen gelegenheid de Stolpersteine wil ontdekken kan voor 5 euro het routeboekje kopen, onder meer bij Oldenzaal Promotie, tabakorie De Smörre, de kiosk op het station, de VAKO boekhandel en het Palthe Huis.
Door Martin Meijerink
