De overhandiging van de erepenning. (Tekst/foto: Martin Meijerink
De overhandiging van de erepenning. (Tekst/foto: Martin Meijerink Foto: Picasa

Gouden erepenning voor het oudste bedrijf van Oldenzaal

Algemeen

Een gouden erepenning met bijbehorende oorkonde werd vorige week vrijdag uitgereikt aan het Oldenzaalse familiebedrijf Zwartz. Het college van Burgemeester en Wethouders was al vroeg uit de veren, want er was een werkbezoek gepland rond 09.00 uur bij het oudste Oldenzaalse bedrijf, Zwartz B.V aan de Munsterstraat. 

OLDENZAAL - Veel oud-Oldenzalers kennen het bedrijf; ze hebben er gewerkt, of hebben de verhalen gehoord over de grote brand in 2007 achter het spoor. Zwartz B.V. werd opgericht in 1835 en de naam loopt als een rode draad door de geschiedenis van de Twentse textielindustrie.

Het bedrijf begon met thuiswerkers, die in de wintermaanden op de deel bij het haardvuur garen sponnen. Boeren en boerinnen maakten daar weefsels van en Zwartz verhandelde ze. Het bedrijf vestigde zich in 1927 aan de Parallelstaat achter het spoor, zo werd het in de volksmond aangeduid. Nu nog na de brand van destijds staan delen van de panden nog overeind. Er wordt over na gedacht om de nog bestaande delen te doen bewaren als industrieel erfgoed.

Zwartz is niet alleen één van Nederlands oudste textielfabrieken, maar ook één van de weinige die de turbulente ontwikkelingen in de textielbranche hebben overleefd. Molkenboer, Gelderman, Van Heek, Ten Cate hebben uiteindelijk de poorten moeten sluiten. Maar de firma Zwartz groeide uit tot een succesvolle onderneming en is gevestigd aan de Münsterstraat in Oldenzaal. Zwartz is een begrip in Oldenzaal, het familiebedrijf heeft een rijke geschiedenis en is een visite kaartje voor de stad Oldenzaal en Twente.

Het voelde goed vrijdag toen ik in alle vroegte de hoogbejaarde Herbert Zwartz (94) binnen zag wandelen om in de vreugde van dat moment er bij aanwezig te zijn en de vreugde te delen,. De vijfde generatie staat inmiddels mede aan het roer. Deze gouden erepenning met bijbehorende oorkonde van de Stad Oldenzaal, is dan ook meer dan verdiend als waardering. Familie Zwartz van harte proficiat met de erepenning en Herbert jij in het bijzonder.

Pen
Afbeelding
Oldenzaal eert veteranen met Veteranendag 21 mrt., 11:58
Afbeelding
Bevrijdingsconcert in Oldenzaal op 2 april 20 mrt., 10:51
Afbeelding
Donaties aan voedselbank 18 mrt., 14:48
Afbeelding
Column Marleen Bode: Thuis 18 mrt., 14:19
Afbeelding
Miep de Vries viert 98-ste verjaardag 18 mrt., 12:18
Afbeelding
Veel auto-ongelukken door slaaptekort 18 mrt., 10:05
Afbeelding
Informatieavond van Heerenboeren Oale Groond 17 mrt., 16:03
Afbeelding
Meten is weten bij ZVV De Esch 17 mrt., 15:49