Het Oranje Fonds is op zoek naar succesvolle buurtinitiatieven die buurtbewoners echt met elkaar verbinden.
Het Oranje Fonds is op zoek naar succesvolle buurtinitiatieven die buurtbewoners echt met elkaar verbinden. Foto: Shutterstock

Oranje Fonds zoekt buurtinitiatieven

Algemeen

Het Oranje Fonds is op maandag 16 januari begonnen met de zoektocht naar drie bijzondere projecten in Nederland en de Cariben die kans maken op een Appeltje van Oranje 2023.

TWENTE - De Appeltjes van Oranje is een initiatief van het Oranje Fonds waarin zij jaarlijks drie prijzen uitreiken aan sociale projecten die zich inzetten voor een inclusieve en betrokken samenleving. Door allerlei maatschappelijk ontwikkelingen, zoals individualisering en vergrijzing, komen sociale relaties onder druk te staan. Initiatieven zoals de Appeltjes van Oranje proberen sociale binding te stimuleren door een prijs toe te kennen aan bijzondere, innovatieve of succesvolle projecten op het gebied van maatschappelijk welzijn. Daarbij staat ieder jaar een ander thema in de spotlight.

Het thema van 2023 is ‘Bruggenbouwers in de buurt’: Succesvolle buurtinitiatieven die buurtbewoners echt met elkaar verbinden. Initiatieven voor en door buurtbewoners, die contact stimuleren tussen buren die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten. Verbondenheid tussen mensen is belangrijk voor het realiseren van een betrokken samenleving, waarin buurtbewoners omkijken naar elkaar en ook naar hun buurt, aldus het Oranje Fonds. Door samen bruggen te bouwen worden de sociale relaties in een buurt versterkt, ontstaat er meer onderling begrip en voelen mensen zich meer thuis in hun buurt. Daarom zet het Oranje Fonds in 2023 de bruggenbouwers in de buurt in het zonnetje.

Het Oranje Fonds
Het Oranje Fonds zet zich samen met sociaal initiatiefnemers in voor een samenleving waarin mensen voor elkaar zorgen en allen gelijke kansen hebben. Zij zetten zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Het fonds werd in 2002 opgericht en was het nationale huwelijksgeschenk aan prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Prijs
De prijs, voor elk van de drie winnaars, bestaat uit een bronzen beeldje dat is ontworpen door prinses Beatrix en een geldbedrag van 25.000 euro. Dit geld kan vrij worden besteed binnen de doelstelling van het sociale project. Met het winnen van een Appeltje van Oranje krijgt de organisatie in de eerste plaats waardering voor het werk en inzet. Daarnaast is het bedoeld om anderen te inspireren.

Dit jaar wordt de prijs in oktober uitgereikt door koningin Máxima in Paleis Noordeinde. In lustrumjaren overhandigt koning Willem-Alexander de prijs. Organisaties kunnen zich tot 24 februari aanmelden om kans te maken op een prijs. Ook is het mogelijk om een buurtinitiatief op te geven via de tiplijn van Appeltjes van Oranje. Aanmelden en tips doorgeven kan via de website van het Oranje Fonds:

www.oranjefonds.nl/appeltjes

Afbeelding
Eerste kievitsei van Overijssel gevonden 10 uur geleden
Loek Smidt, Rudi Platvoet en Peter van Esch (v.l.n.r.) maken deel uit van het team van deskundige vrijwilligers van het Belastingspreekuur.
Digitaal belastingaangifte doen wordt een fluitje van een cent 15 uur geleden
:Loat soezen den kloot op het Hulsbeek! (Tekst/foto: Martin Meijerink)
't Hoekje houdt weer Hulsbeekronde 2 mrt, 15:23
Afbeelding
Brandweer Twente zoekt voor 13 kazernes nieuwe vrijwilligers 2 mrt, 13:20
Zeker brieven, met hun formele taalgebruik en vaak complexere materie, zijn niet altijd duidelijk voor de ontvangers. Geef dit door, zo roept de gemeente op.
Gemeente Oldenzaal wil teksten verder verbeteren 2 mrt, 12:54
Afbeelding
Oldenzaal centraal in Ronde van Overijssel 1 mrt, 16:21
De introductie van het nieuwe materieel verliep ook niet bepaald vlekkeloos. Maar FNV maakt zich vooral zorgen over de personele gevolgen van Arriva's beleid. (Foto: Arriva/Lars Smook)
Dreigende staking in het OV 1 mrt, 16:18
De Stolpersteine zijn een blijvende herinnering aan de vermoorde Oldenzalers. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Wandel mee en ontdek de bijzondere Stolpersteine 1 mrt, 15:56