De initiatiefnemers destijds met de eerste Nachtburgemeester, Toon Brummelhuis
De initiatiefnemers destijds met de eerste Nachtburgemeester, Toon Brummelhuis Foto:

Op zoek naar een nieuwe nachtburgemeester

Algemeen

Vorige week vrijdag was ik uitgenodigd op de nieuwjaarbijeenkomst van het bestuur van de Stichting Oldenzaalse Nachtburgemeester. Als initiator en mede-oprichter van de eerste Oldenzaalse Nachtburgemeester werd ik voor de keuze geplaatst óf naar de Bond naar de uitvoering ‘Halverwege’ cabaretier van Thijs Kemperink óf naar de nieuwjaarsvisite van de Oldenzaalse Nachtburgemeester. 

OLDENZAAL - Ik verkoos Thijs Kemperink die, zo bleek tijdens de voorstelling, veel oude wijn in nieuwe zakken had gedaan. Ik liet dus verstek gaan bij de nieuwjaarsontmoeting in de Bombazijn. Als cultuurminnende opsnuiver ben ik samen met gelijkgestemden nogal vaak aanwezig in ons Stadstheater de Bond en Filmhuis Oldenzaal, om te genieten van voorstellingen die ons worden aangeboden.

Destijds werd ik geprikkeld door het optreden van de Hengelose Nachtburgemeester Marijke Agterbosch. Marijke, een kleurrijke persoonlijkheid die naast haar optredens als stadsdichter ook fungeerde als de nachtburgemeester van Hengelo. De vraag kwam toen naar boven: “waarom hebben wij in Oldenzaal geen nachtburgemeester?” Aan de praattafel van De Bond lanceerde ik mijn idee om er eentje aan te stellen. Dit viel direct in goede aarde bij de andere cultuurliefhebbers. Dus gingen wij op zoek en vonden een man die in onze optiek zou voldoen aan de functieomschrijving voor nachtburgemeester die in andere gemeenten worden gehanteerd.

Inmiddels zijn we ongeveer vier jaar verder. Hij was er destijds zelf niet bij toen het idee ontstond, maar twee weken later stelden wij hem de vraag of hij nachtburgemeester van Oldenzaal wilde worden. Spontaan zij hij, Toon Brummelhuis: ja. Wij gingen in klein comité aan de slag, legden het plan voor aan de juist aangetreden burgemeester Patrick Welman en deze gaf, nadat hij met zijn collega Sander Schelberg had gesproken, ook het ja-woord. Sinds 31 maart 2019 is Toon Brummelhuis dan ook de eerste, officiële Oldenzaalse Nachtburgemeester. Toon van Kinkelbeernds Hennie, de markante persoonlijkheid met een groot hart en een luisterend oor voor mensen in de stad, voor jong en oud en voor mensen in nood.

Onze nachtburgemeester heeft diverse maatschappelijke en sociale thema’s weten te agenderen. Zo heeft hij gedurende de corona-lockdown een groot aantal horeca-waardebonnen uitgedeeld als hart onder de riem voor veel Oldenzalers, maar ook als steun voor de plaatselijke horeca die het zwaar had. Na 4 jaar deze rol met veel bezieling te hebben vervuld, eindigt de termijn van onze nachtburgemeester op 31 maart 2023 en zal hij het stokje gaan overdragen.

Beoogde kandidaten moeten een groot hart hebben voor de Oldenzaalse samenleving, het nachtleven ambiëren en willen waken over het uitgaansleven in onze Boeskoolstad. Ben jij sociaal en maatschappelijk hier geworteld dan ben jij mogelijk de man of de vrouw waar de stichting Nachtburgemeester Oldenzaal naar op zoek is. Aanmelden kan via de website www.nachtburgemeesteroldenzaal.nl.

Het bestuur en een aantal geselecteerde Oldenzalers zullen medio februari een stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat waar een top 3 uit rolt. In maart 2023 komt er een gelegenheid waar de overgebleven kandidaten zich kunnen presenteren. Publiek én jury beslissen vervolgens wie zich vanaf 1 april 2023 de nieuwe Oldenzaalse Nachtburgemeester mag noemen.Belangrijk om te weten: kandidaten moeten in Oldenzaal of directe omgeving wonen, van onbesproken gedrag zijn, onbevooroordeeld richting bepaalde groepen, actief zijn binnen de culturele sector en/of maatschappelijke belangen. Kortom, een bijzondere kandidaat!

Nachtburgemeester en gewezen Stadsdichter Patrickolde Nordkamp.
Afbeelding
Help vogels met een nestkastje dit voorjaar 16 minuten geleden
Afbeelding
Oranje Fonds zoekt buurtinitiatieven 2 uur geleden
Afbeelding
Klussendienst beter bereikbaar 20 uur geleden
Afbeelding
Koor Pur Sang zoekt projectkoorleden 21 uur geleden
Afbeelding
Toolstation Almelo helpt je verder! 22 uur geleden
Afbeelding
Digisterker maakt mensen wegwijs in de digitale wereld 28 jan, 10:00
Afbeelding
Zondagmiddagpodium: Sprookjes van Bomans 27 jan, 15:06
Afbeelding
Gemeente en partners zetten in op goed opgroeien in Oldenzaal 27 jan, 14:56