Alcohol is nu nog vaak een gewoonte; we onderschatten vaak ons eigen alcoholgebruik. IkPas moet mensen aanzetten tot nadenken.
Alcohol is nu nog vaak een gewoonte; we onderschatten vaak ons eigen alcoholgebruik. IkPas moet mensen aanzetten tot nadenken. Foto: Shutterstock

Bewuster omgaan met alcohol in januari: IkPas

Algemeen

Tijdens de feestdagen hebben we het er goed van genomen; met veel lekker eten en af en toe een alcoholische versnapering. Alcohol kan met mate, maar het moet geen gewoonte worden. Dit is de boodschap die onder meer de GGD Twente brengt. Januari is ook dit jaar weerde maand van de IkPas-campagne.

TWENTE - Onder de noemer IkPas wil de GGD stimuleren dat mensen in ieder geval 30 dagen hun alcoholgebruik op pauze zetten. Dit heeft volgens de GGD diverse gezondheidsvoordelen: van de deelnemers slaapt 55 procent beter, 63 procent voelt zich mentaal fitter, 62 procent voelt zich lichamelijk fitter en 32 procent van deelnemers valt af. 

De bewustwording heeft ook op langere termijn een positief effect: ruim 30 procent van de deelnemers drinkt zes maanden na deelname structureel minder. Er doen deze maand landelijk bijna 28.000 mensen mee met deze persoonlijke uitdaging, om in januari niet te drinken en zo het bewustzijn te vergroten. De actie is niet gericht op ‘nooit’ meer drinken, maar wel om mensen aan het denken te zetten. Op de website www.ikpas.nl staat veel informatie, maar ook bijvoorbeeld leuke alcoholvrije recepten.

Afbeelding
Help vogels met een nestkastje dit voorjaar 56 minuten geleden
Afbeelding
Oranje Fonds zoekt buurtinitiatieven 2 uur geleden
Afbeelding
Klussendienst beter bereikbaar 21 uur geleden
Afbeelding
Koor Pur Sang zoekt projectkoorleden 22 uur geleden
Afbeelding
Toolstation Almelo helpt je verder! 23 uur geleden
Afbeelding
Digisterker maakt mensen wegwijs in de digitale wereld 28 jan, 10:00
Afbeelding
Zondagmiddagpodium: Sprookjes van Bomans 27 jan, 15:06
Afbeelding
Gemeente en partners zetten in op goed opgroeien in Oldenzaal 27 jan, 14:56