Afbeelding

Column Jan Visser; Koud

Column

Het was zaterdagavond koud op de tribune bij Twente – NEC. Van de wedstrijd werd je ook niet echt warm, maar Twente won gelukkig wel met 3 - 0. Vak P had aangekondigd de eerste helft weg te zullen blijven uit protest tegen de strafmaatregelen, opgelegd wegens drugshandel; een jaar lang gaat het honk dicht en twee jaar lang mag er geen alcohol worden verkocht. Het lijkt mij dat je, als de tent gesloten wordt, helemaal niks kunt verkopen, maar ik zal wel ergens een denkfout maken.
De protesterende supporters hadden zich voor het merendeel verzameld onder de tribune van Vak P, dan kregen ze toch iets mee van de wedstrijd, Na een kwartier scoorde Unal voor Twente en toen steeg er gejuich op vanuit de catacomben. Voor enkelen had het protest toen al lang genoeg geduurd en ze gingen op hun gebruikelijke plek zitten onder gefluit en gejoel van mede-demonstranten. Een spandoek met de tekst " Wij tegen iedereen" over het hele, lege vak moest duidelijk maken waar het protest over ging. Spandoeken met andere teksten waren soms onbegrijpelijk, maar dat kan ook komen door mijn beperkt denkraam (zie Tom Poes).
Klopt dat? Is het vak P tegen iedereen, oftewel P tegen de rest van de wereld? Voelen ze het echt zo, of is het vluchtgedrag? Misschien voelen ze het wel zo. Wat ik in elk geval niet begrijp is dat na een degelijke voorbereiding de politie en het Openbaar Ministerie zo lang wachtten met ingrijpen. Als ze daarmee bezig zijn, dan zie je toch dat het uit de spuigaten uitloopt. Er zullen ongetwijfeld agenten undercover in het honk zijn geweest en die moeten de leden van de motorclub ook gezien hebben. Ik zoek geen excuses voor de drugshandel in het honk, maar misschien is het wel verstandig om even na te denken over de gevolgen van de strafmaatregelen.
Allereerst zal gedurende twee jaren op de plek van het honk een zwart gat zitten. Dat lijkt me niet fraai en het betekent een verliespost voor het bedrijf dat FC Twente heet. Gedurende twaalf maanden mag het honk niet open, gedurende twaalf maanden geen huur en geen omzet.
Het betekent dat een deel van vak P op zoek gaat naar een nieuw onderkomen. Aan de andere kant van het stadion is een meer algemenere instelling van het horecagebeuren. Daar is het ongezelliger, of daar ook in drugs wordt gehandeld weet ik niet. Formeel gezien is volgens mij het stadion in bezit van FC Twente en ondergebracht in een aparte stichting. Ik denk dat huurder en verhuurder van het honk rond de tafel moeten gaan zitten, om te bekijken wat er in, maar vooral na het eerste jaar moet gebeuren.
Want de supporters zitten er niet ver naast; het is niet "Wij tegen iedereen", maar "Wij voor iedereen". Maak van het honk geen thuisbasis voor alleen Vak P'ers, maar voor alle FC Twente supporters. Gooi die tent na het jaar open, renoveer het, alles wat daar gebeurt moet het licht kunnen verdragen. Kom met een plan, voordat iemand het voor jou doet. Stel je gedienstig op. Wees niet elitair; FC Twente is van ons allemaal. Het honk is er voor iedereen.

Jan Visser

Afbeelding
Spreekuur autisme 1 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 21 uur geleden
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren gisteren
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56