Afbeelding
Foto: Leonie Smit

Oldenzaal wil samenwerken in strijd tegen eikenprocessierups

Algemeen

OLDENZAAL - Tijdens de vergadering van de gemeenteraad is een motie aangenomen waarin men gaat kijken naar de mogelijkheden om de eikenprocessierups in de toekomst te bestrijden in samenwerking met andere Twentse gemeentes.

De rups heeft dit jaar voor veel overlast gezorgd in het hele land, waarbij vrijwel alle gemeenten achter de feiten aan lopen als het gaat om de bestrijding. In Limburg lijkt men de plaag wel onder controle te hebben. De provincie geeft aan dat het succes hierin ligt in de samenwerking tussen gemeentes. Zij voeren ieder hetzelfde beleid, en dat is effectief. Als reactie op dit nieuws pleitte de VVD-fractie van de gemeente Oldenzaal voor een betere samenwerking tussen Twentse gemeentes en de provincie als het gaat om de eikenprocessierups en invasieve exoten. Gekeken zou moeten worden naar de bestrijdingsmethode die in Limburg met succes wordt toegepast, zo vindt de fractie. Wel hechten ze belang aan het feit dat bij de bestrijding rekening wordt gehouden met de omgeving en de natuur.

Invasieve exoten
De fractie vindt dat er ook gekeken moet worden naar invasieve exoten die steeds vaker oprukken in Nederland. Ze kunnen inheemse dier- en plantensoorten verstoren en hun aantallen drastisch terugdringen. De eikenprocessierups is niet zozeer een invasieve exoot, maar wel een diersoort wiens gedrag is veranderd, waarschijnlijk door verandering in de omgeving. De rupsen zijn van nature vooral 's nachts actief, maar werken tegenwoordig ook overdag aan hun nesten, waardoor de overlast flink is toegenomen.

Recordaantal meldingen
De gemeente Oldenzaal ontving dit jaar een recordaantal meldingen over nesten van de eikenprocessierups. De teller staat momenteel al op 700, waar dit er vorig jaar in het hele jaar slechts 211 waren. De kosten voor bestrijding zijn daarmee ook flink toegenomen. Momenteel loopt de gemeente heel iets in met het weghalen van de nesten, al blijven nesten bij scholen, speelplekken en gezondheidscentra de hoogste prioriteit behouden. Overige locaties moeten nog even achteraan aansluiten in de rij.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 19 apr, 15:04
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 19 apr, 13:12