Afbeelding

Genieten bij ijssalon La Venezia in De Lutte

Algemeen

DE LUTTE - Veel Italianen uit de Noord-Italiaanse provincie Belluno ontvluchtten al voor de Eerste Wereldoorlog hun streek vanwege de armoede. Ze zochten hun heil in de noordelijke delen van Europa. Zo ook in Nederland, Enschede waar wij te maken kregen met de Italiaanse ijsmeesters. In Enschede vestigde zich de Italiaanse ijsfamilie Belfi.

Giovanni en zijn vrouw beheerden de zaak en in 1991 werd de zaak verhuurd aan Gerard en Christa Gervink. De Italiaanse tradities moesten worden voortgezet en de originele Italiaanse recepten moesten worden overgenomen. In die periode werd ook de vakkennis overgedragen en geborgd. Christa en Gerard Gervink leerden toen en beheersen nu de originele receptuur en vakkennis van Italiaans ijs bereiden, die ze nu opnieuw hebben overdragen aan hun dochter Bernadette. Zo zijn de oude tradities en recepten overgedragen en geborgd.

De Lutte
De huidige ijsmeesteres is Bernadette Jaarsveld – Gervink. Toen in 2006 haar ouders vroegen om IJssalon La Venezia over te nemen, nam ze de uitdaging aan en vestigde zich op een unieke plek in De Lutte. Schoolkinderen weten al dan niet begeleid door vader of moeder de weg te vinden naar La Venezia. Het zijn niet alleen schoolkinderen die la Venezia bezoeken; ouders met kinderen uit de omgeving die een dagje uit zijn, komen er ook graag. Zowel binnen als buiten op het terras zijn de plaatsen bezet - en dat op maandagmiddag, het begin van de week! De Lutte is een geliefd toeristendorp pal aan de Duitse grens. Ook veel Duitse gasten weten daarom hun weg te vinden naar het terras van La Venezia.

Assortiment
Het assortiment van La Venezia is traditioneel, maar softijs is ook verkrijgbaar. De vitrines bevatten dagelijks 20 verschillende smaken, maar er is een assortiment van 120 smaken. De meest verkochte smaken zijn, malaga, aardbei, vanille en stracciatella. Wat mij opviel was de gemoedelijkheid van de uitbaters en het personeel. Het was dan ook een waar genot bij La Venezia in De Lutte.

Kom langs
La Venezie is te vinden aan de Plechelmusstraat 2, 7587 AM in De Lutte. Bel met: 06-10038626 of kijk op: www.ijssalonlavenezia.nl

Tekst en foto:
Martin Meijerink

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 18 uur geleden
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 18 uur geleden
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 19 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 21 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 21 uur geleden
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 21 uur geleden
Afbeelding
Visie wonen, welzijn en zorg 21 uur geleden
Foto: Masterphoto
Mooi programma voor Maxima's Night Out 21 uur geleden