Afbeelding

Oldenzaal versterkt digitale dienstverlening

Algemeen

OLDENZAAL - We regelen tegenwoordig steeds meer zaken via internet. Van bankieren tot uitkeringen, van winkelen tot een vakantie boeken. En ook steeds meer gemeentelijke zaken zijn digitaal te regelen. Hoewel deze ontwikkeling voor sommigen nog niet snel genoeg gaat...

De Oldenzaalse CDA-fractie stelde vorige maand vragen aan het college van B&W met betrekking tot de digitale dienstverlening. Zo is Oldenzaal nog niet aangesloten bij de Berichtenbox, waarmee steeds meer overheidsinstanties communiceren met de burger. Dit zou aanvankelijk al in januari geregeld moeten zijn, maar de technische voorbereidingen duurden langer dan gedacht. Eind dit jaar kan Oldenzaal wel aangesloten worden op de Berichtenbox. De gemeente gebruikt ook zelf een eigen digitale voorziening, 'Mijn Loket', waar ook al zaken digitaal te regelen en in te zien zijn.

Meer diensten
Het CDA stelde ook een drietal vragen aan het college met als strekking dat er nog meer zaken digitaal geregeld moeten kunnen worden. Dit is iets wat het college ook zeker erkent, waardoor dus op korte termijn nog meer diensten toegevoegd worden. Het gaat dan om het indienen van bezwaarschriften, aanvragen van uittreksels burgerlijke stand, het indienen van een geheimhoudingsverzoek voor persoonsgegevens en het wijzigen van naamgebruik. Op dit moment is het al mogelijk om digitaal onder meer een schademelding te doen, verhuizing door te geven en een afspraak te maken met de gemeente.

Externe diensten
De gemeente kan en mag natuurlijk ook niet alles zelf uitvoeren. Zo worden inwoners voor bepaalde aanvragen al doorverwezen. Zo moet men naar Justis.nl voor een Verklaring Omtrent Gedrag en voor lokale belastingen naar het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente.

Uitdaging
Het verbeteren van de dienstverlening is een prioriteit maar ook een uitdaging. Zo is dit lastiger door de grote diversiteit aan platforms, de snelle ontwikkelingen op dit vlak en de constante druk op privacy en beveiliging.

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 6 uur geleden
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 7 uur geleden
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 7 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 9 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 9 uur geleden
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 9 uur geleden
Afbeelding
Visie wonen, welzijn en zorg 10 uur geleden
Foto: Masterphoto
Mooi programma voor Maxima's Night Out 10 uur geleden