Afbeelding

Zorg bij gemeente over ontwikkelingen ZGT Hengelo

Algemeen

HENGELO - Het college van Burgemeester en Wethouders maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van het lokale ziekenhuis. Net als veel andere ziekenhuizen moet ook de Ziekenhuis Groep Twente steeds meer doen met minder middelen, waardoor de dienstverlening onder druk staat. Het college is de afgelopen tijd in gesprek gegaan met het bestuur van de ZGT om te kijken waar we momenteel staan. Wat leverde deze vinger aan de pols op?

Afgelopen week informeerde het college de gemeenteraad over de gesprekken en uitkomsten. Want ook binnen de politiek zijn de afgelopen tijd vragen gesteld en zorgen geuit over de plannen. Meest problematisch: de mogelijke sluiting van de SEH, oftewel spoed eisende hulp-post. Het ziekenhuis heeft namelijk als doelstelling om de komende jaren tussen de 10 en 15 miljoen euro te besparen, waarbij ook sluiting van de eerste hulp in Hengelo niet uitgesloten is.

Gemeentelijke rol
Hoewel het ziekenhuis natuurlijk een zelfstandig opererende organisatie is, ziet ook de gemeente Hengelo een zekere rol voor zich in dit proces. Onder meer vanwege het feit dat ook de gemeente bereikbare, betaalbare zorg als een prioriteit ziet voor alle inwoners. En bij een basisziekenhuis hoort nu eenmaal een eerste hulppost, zo is de mening van het college.

Te lange reistijd
De zorg komt vooral uit het gegeven dat een inwoner straks in principe langer onderweg is om naar een eerste hulppost in een omliggende gemeente te gaan. De normering hierbij is of iemand vanaf het moment van een melding binnen 45 minuten op een eerste hulppost kan zijn. Er zijn situaties denkbaar waarbij deze reistijd zeker niet gehaald kan worden, waardoor in het ergste geval levens in gevaar zijn. Het college van B&W heeft de afgelopen maand twee gesprekken gehad: op 15 juni met de raad van bestuur van de ZGT en op 5 juli bij het reguliere bestuurlijk overleg. Bij het eerste gesprek heeft burgemeester Schelberg zijn zorgen geuit over de aangekondigde bezuinigingen voor ziekenhjuiszorg in Hengelo. In het tweede gesprek werden deze zorgen nogmaals herhaald, maar ZGT wil vooralsnog geen enkele garantie geven over behoud van de eerste hulp.

Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 26 minuten geleden
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 3 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41