Afbeelding

Gebroken kabel

Algemeen

Meneer overleed op een zomerochtend. Toen ik uit de auto stapte en mijn spullen pakte deden zijn kinderen de deur al open. Achter hen aan liep ik de woonkamer binnen. Ze vertelden dat hij in zijn leunstoel voor het raam altijd genoot van het zonnetje.

De plek was omringd met zijn persoonlijke spullen. Zijn boeken naast hem op een tafeltje en een foto van zijn overleden lieve vrouw waar hij graag naar keek. Ze was zijn grote liefde en hij had veel te vroeg afscheid van haar moeten nemen. Volgens de kinderen was hij hier nooit goed overheen gekomen.


Ingetogen
"Hij was dol op ons en onze kinderen, zijn kleinkinderen, maar het leven heeft voor hem na de dood van onze moeder zijn glans verloren". Het moest een begrafenis worden. Hun vader zou worden bijgezet in het graf van zijn vrouw, hun moeder. Hij bezocht het vaak en zorgde altijd voor mooie bloemen op haar graf. De uitvaart moest in kleine kring plaatsvinden, hij wilde geen kaarten, geen advertentie.

Romantisch
Wat hij wilde was dezelfde kist als zijn overleden vrouw. En alle liefdesbrieven die ze vroeger in hun verlovingstijd naar elkaar hadden geschreven, had hij bewaard en hij wilde ze mee in zijn kist. Ontroerd was ik door dit romantische idee. Op de dag van de uitvaart werd de kist door de dragers op de graflift boven het graf gezet. De dochter begon haar toespraak en aan het einde van haar verhaal knikte ze dat de kist nu mocht dalen. De daling werd ingezet en op dat moment brak er één liftkabel waardoor de kist sneller naar beneden zakte dan de bedoeling was. De andere kabels deden het nog wel en hielden gelukkig de kist recht. Ik hoorde mensen hun adem inhouden en daarna zacht en opgelucht weer loslaten. Voordat de zoon begon aan zijn dankwoord zei hij adrem; "Ja mensen, m'n vader is nu écht op mijn moeder gevallen".

Bundel
De columns van Rita en haar collega's zijn gebundeld in een boekje 'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HA te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 13 uur geleden
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 13 uur geleden
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 14 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 15 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 16 uur geleden
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 16 uur geleden
Afbeelding
Visie wonen, welzijn en zorg 16 uur geleden
Foto: Masterphoto
Mooi programma voor Maxima's Night Out 16 uur geleden