Afbeelding

Rijssen doet zelf de Huishoudelijke Ondersteuning

Algemeen

RIJSSEN - De gemeente Rijssen-Holten gaat de Huishoudelijke Ondersteuning vanaf 1 januari 2018 lokaal organiseren in een algemene voorziening en doet niet mee in een regionale Twentse aanbesteding.
De raadscommissie Maatschappelijke Dienstverlening (MDV) heeft het College aandachtspunten meegegeven voor de verdere uitwerking. Wethouder Ben Beens zegt dat de lokale aanpak resultaatgericht is en verschillende voordelen heeft voor de inwoners op het gebied van kwaliteit en service. "De komende tijd gaan we hard aan de slag met onze partners de zorgaanbieders en de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) om alles zo goed mogelijk neer te gaan zetten."

Bij een algemene voorziening regelt een inwoner zelf zijn of haar hulp bij het huishouden met één van de organisaties waar we als gemeente afspraken mee maken. Voordelen zijn bijvoorbeeld dat de inwoner niet eerst een indicatie van de gemeente nodig heeft.

Er kan direct contact gezocht worden met een zorgaanbieder. Bovendien zijn er minder administratieve lasten en uitvoeringskosten. En door nauwe samenwerking tussen gemeente en aanbieders, is er bijvoorbeeld meer ruimte voor innovatie en tussentijds bijsturen.

Alle inwoners die op dit moment huishoudelijke ondersteuning via de gemeente ontvangen, worden zo snel mogelijk schriftelijk geïnformeerd over de beleidswijziging en wat dat praktisch voor hen betekent.

De aanpassing is noodzakelijk omdat in 2016 er in het land een aantal rechterlijke uitspraken zijn gedaan over de Huishoudelijke Ondersteuning (HO). Een Twentse werkgroep HO heeft die rechterlijke uitspraken bestudeerd en gekeken op welke onderdelen aanpassing van het HO-beleid nodig is. Dit heeft een zogenaamd beleidskader HO 2018 opgeleverd.

De insteek van dat beleidskader is niet helemaal in lijn met de uitgangspunten van het regionale koersdocument 'integrale inkoop Jeugd en Wmo' en met het lokale koersdocument 'transformatie in het sociaal domein'.
Daarom is het noodzakelijk om volgens een andere methodiek (een algemene voorziening) de huishoudelijke ondersteuning te gaan organiseren.

Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 9 uur geleden
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 11 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41