Afbeelding

Kopen of huren?

Algemeen

NIJVERDAL - De woningmarkt trekt weer aan en de huizenprijzen stijgen. Maar ook de huren stijgen. Wat nu als je voor de keuze staat: kopen of huren? We nemen de voor- en nadelen van kopen en huren onder de loep en kijken hoe de woningmarkt er in de gemeente Hellendoorn voor staat.

Diverse factoren spelen mee bij de overweging om te kopen of te huren. Bovenaan deze lijst: hoe lang denk je ergens te gaan wonen en hoe flexibel wil je hierin zijn? Het is bijvoorbeeld belangrijk om al te anticiperen op een toekomstige kinderwens of juist minder gaan werken. Financiering is eveneens een belangrijke factor. Je moet immers over voldoende inkomen beschikken om een gunstige hypotheek te kunnen krijgen. Gelukkig zijn er ook steeds meer mogelijkheden voor flexwerkers en ZZP'ers om een hypotheek te krijgen. Een ander aspect is de aanwezigheid van eigen middelen. Dit jaar kan 101 procent van de woningwaarde geleend worden, wat volgend jaar verlaagd wordt naar 100 procent. Dat betekent dat je een deel van de kosten zoals de notaris, 2 procent overdrachtsbelasting, advieskosten en taxatie uit eigen middelen moet betalen. In de kolom externe factoren kan ook het in aanmerking komen van huurtoeslag of een sociale huurwoning van invloed zijn op deze beslissing om te kopen of te huren.

Kopen
Wie een huis wil kopen moet in ieder geval bewust zijn van de diverse voor- en nadelen van dit besluit. Een koper profiteert van vaste maan

Voordelen
• Vaste maandlasten. Maandlasten stijgen niet/nauwelijks (anders dan bij een rentewijziging)
• Opbouw van vermogen. Door af te lossen, bouw je vermogen op. Na 30 jaar is de woning hypotheekvrij.
• Onafhankelijkheid. Je bent niet afhankelijk van de verhuurder als je iets wilt veranderen aan jouw woning.
• Waardestijging van de woning.

Nadelen:
• Onderhoudskosten. Deze zijn voor eigen rekening.
• Extra verzekeringskosten. Zoals opstal en evt. aansprakelijkheid / rechtsbijstand en gemeentelijke belastingen (eigenaarsbelasting)
• Waardedaling voor eigen rekening.
• Minder flexibel.
Risico dat woning niet of niet makkelijk verkocht kan worden, verhuizen kan daardoor lastiger zijn. Als je een woning koopt, doe je dat als je weet dat je langere tijd op dezelfde plaats wilt wonen.

Huren, de voor- en nadelen
Voordelen:

• Geen onverwachte onderhoudskosten
• Flexibiliteit. Snel verhuizen is mogelijk door simpelweg de huur op te zeggen.
• Huurtoeslag. Lagere inkomens kunnen gebruik maken van huurtoeslag (waardoor de maandlast daalt)

Nadelen:
• Jaarlijkse huurverhoging. In tegenstelling tot kopen, blijven je huurlasten jaarlijks stijgen.
• Je kunt de woning vaak niet helemaal aanpassen aan je eigen wensen
• Afhankelijkheid. Voor huurverhoging, onderhoud e.d. ben je afhankelijk van de verhuurder.

Woningmarkt in Hellendoorn

Huren:
De Woningstichting Hellendoorn is met ongeveer 3.000 huurwoningen, de grootste speler in het huursegment. Je komt voor een sociale huurwoning in aanmerking als het gezamenlijke inkomen lager is dan € 35.700,- bruto per jaar. Is het inkomen hoger, dan is de kans op een sociale huurwoning klein. Voor huurtoeslag kom je in aanmerking als het verzamelinkomen bij een meer persoons huishouden maximaal € 30.000,- bedraagt. Voor een alleenstaande is dat maximaal € 22.000,-. Daarnaast moet de aanvangshuurprijs minder dan € 710,- per maand bedragen. Is dat niet het geval, dan moet je in de vrije sector huren. Op de site van de Belastingdienst (www.toeslagen.nl) kun je een proefberekening voor de huurtoeslag maken. De wachttijden voor een huurwoning kunnen behoorlijk oplopen. Zeker als het gaat om gewilde woningen. Op de site van Woningstichting Hellendoorn lees je hier meer over. Alternatief is om een vrije sector woning te huren. De huur voor een vrije sector woning bedraagt vaak meer dan € 800,- en er is momenteel weinig aanbod in dit segment.

Kopen:
Het aanbod van koopwoningen in de gemeente Hellendoorn bedraagt momenteel ongeveer 400. Daarvan heeft ongeveer de helft een vraagprijs van minder dan € 300.000,-. De markt trekt al enige tijd weer aan en woningen worden weer sneller verkocht. 'Zeker woningen die volledig af zijn en waar je direct in kunt, zijn gewild', aldus Karin van Boxtel van TML makelaars. Zij ziet ook dat woningen weer sneller worden verkocht. Van Boxtel: 'Het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs is de afgelopen tijd weer kleiner geworden.' Het aantal nieuwbouwprojecten in de gemeente Hellendoorn beperkt zich momenteel tot De Heemtuin, Hellendoorn Noord en enkele inbreidingsprojecten. De prijs van een gemiddelde koopwoning bedraagt in de gemeente Hellendoorn € 250.000,-. Als je dit bedrag geheel financiert met een annuïtaire lening die in 30 jaar volledig aflost en een rente van 2,8% voor 15 jaar vast, dan bedragen de financieringslasten ongeveer € 1.000,- bruto per maand. De netto lasten zijn afhankelijk van de hoogte van het inkomen, maar bedragen gemiddeld ongeveer € 850,- per maand. Kopen of huren? De keus is aan jou!

Marco ten Zende
Advies Arena Nijverdal
www.adviesarena.nl

Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 2 uur geleden
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 3 uur geleden
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond gisteren
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen gisteren
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest gisteren
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 19 apr, 13:12
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 19 apr, 12:57
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 19 apr, 12:49