Afbeelding
Rosita Steenbeek

Rosita Steenbeek schrijft essay voor Maand van de Spiritualiteit

Algemeen

Het essay voor de Maand van de Spiritualiteit 2017 wordt geschreven door Rosita Steenbeek. De maand heeft als thema Compassie en loopt van vrijdag 13 januari tot en met zondag 12 februari 2017. De essay 'Heb uw naasten lief' is voor slechts € 3,50 verkrijgbaar in de winkels van Boekhandel Broekhuis.

Rosita Steenbeek, dochter uit twee domineesfamilies, over haar band met het thema: 'Vanaf mijn kindertijd heeft de Bijbelspreuk 'Heb uw naasten lief' een grote inspiratie voor me gevormd. En eigenlijk nog meer 'Heb uw vijanden lief'. Daar ligt voor mij de essentie van compassie. En welk geloof je ook aanhangt – of ook zonder een geloof aan te hangen – in een tijd als de onze is dit een aansporing die betekenisvoller is dan ooit. We scheren groepen teveel over één kam; zo kan en mag het niet in deze wereld. De vraag in hoeverre je begrip kunt opbrengen voor zelfs de grootste misdadiger, boeit me mateloos.'
Steenbeek debuteerde in 1994 met 'De laatste vrouw', een roman die in vele talen vertaald werd en waarmee zij internationale bekendheid verwierf. In de jaren erna volgden diverse romans, sommige met een Italiaanse achtergrond, maar verscheen ook het onderkoelde rampendagboek 'Intensive Care' en de zorgvuldig gedocumenteerde historische roman 'Ander licht', over een zeventiende-eeuwse schildersfamilie. Verder schreef Steenbeek meerdere boeken over Rome, de stad waar zij sinds 1985 woont. In haar laatste roman 'Rose' vertelt ze het bewogen levensverhaal van haar grootmoeder en de lotgevallen van haar joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Maand van de Spiritualiteit 2017 staat in het teken van compassie, het vermogen om medeleven te hebben met anderen en met jezelf. Ieder mens is in staat tot oprechte bezorgdheid voor het welzijn van anderen. Maar in onze tijd van economische crisis en concurrentiedenken voeren individualisme, leedvermaak en cynisme vaak de boventoon. Compassie begint met het accepteren van je eigen kwetsbaarheid en 'tekortkomingen'. Uitdagingen genoeg op deze weg van mededogen: van de wereld om ons heen – zorg voor vrienden en collega's – tot kwesties die verder van je af lijken te staan, zoals vluchtelingenproblematiek en ouderenzorg.

Afbeelding
Spreekuur autisme 4 minuten geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 19 uur geleden
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 22 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56